Kepek, derinin kaşınması ve pul pul dökülmesiyle beraber, seboreik dermatit denilen cilt hastalığı ile ilişkilidir. Kepek sorunu toplumda oldukça yaygın olmakla beraber, kepek sorunlarının nedeni bulunarak sorun çözülebilir. Bu konumuzda kepek neden olur?, saçtaki kepek nasıl geçer? sorularına çözüm bulacağız.
Kepek Nedir?
Kepek, kafa derisinden küçük kuru cilt parçalarının pul pul dökülmesine denir. Bu pulları saçlarınızda ve omuzlarınızda beyaz taneler olarak görebilirsiniz. Dökülen pullar saçlarımızda ve giysimizde oldukça rahatsız edici ve kötü bir görüntü bırakarak gündelik hayatımızı zorlaştırır.
Kepek Belirtileri
Bir insanın kepek olduğuna dair en büyük belirtiler saç derisinde ölü deriden oluşan ve saçınızdan dökülen pullardır. Bununla beraber diğer etkileri ve belirtileri şunlardır;
- Kafa derisinde kışıntı
- Saç derisinde yağlı veya kuru pullar
- Kafa derisinde kızarıklıklar
Kepek Neden Olur?
Kepek, kuru cilt, seboreik dermatit, saç ürünlerine alerji ve kafa derinizde yaşayan belirli bir mantar türünün çoğalmasıyla meydana gelmektedir. Kepek neden olur? soruna bir diğer cevap, sonbahar ve kış aylarında havaların soğumasıyla beraber cildimiz daha da kuruyup, kepek sorununa yol açabilir.
Seboreik Dermatit
Seboreik Dermatit, vücudunuzun en fazla yağı ve sebumu salgılayan bölgelerini tetikleyen kronik bir egzema şeklidir. Seboreik dermatit en çok yağlı ciltlerde görünür. Saçlarda çok fazla kepek varsa eğer, bunun nedeni saçta seboreik dermatit olabilir.
Seboreik dermatit oluşumunda genetik faktörler ve kişinin seboreik dermatit’i tetiklemesine yol açan nedenler olabilir. Seboreik dermatit neden olur? sorusunun cevabı şunlardır;
- Stres ve psikolojik nedenler
- Kullanılan ilaçlar
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
- Alerjiye elverişli bünye
- Yanlış tercih edilen giysiler
- Mide mağırsak problemleri
- Kalp problemleri
- Hormon bozuklukları
- Yorgunluk ve uykusuzluk
Yağlı Cilt
Yağlı cilde sahip olanlar kepeklenmeye daha yatkındır. Malassezia globosa adlı mantar, kafa derisindeki yağlarla beslenir. Malassezia globosa mantarı bu yağlarla beslendikçe Oleik asit meydana gelir. Oleik asit, insanların cildinde tahriş olmasına sebep olur. Bu tahrişlerle beraber saçta kepek sorunu meydana gelir. Cildi yağlı olan insanların genellikle saçlarıda yağlanmaya müsaittir.
Kuru Cilt
Soğuk hava ve rüzgalarda cildimiz daha fazla yıpranır, yıpranan ciltte sıcak suyla yapılan banyolarla beraber cildimizdeki nem oranı azalır. Cildimizdeki nem oranı azaldıkça ciltte kuruluk meydana gelir. Kuru ciltler saç kepeği nedeninin etkilerinden biridir.
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, kullandığımız bazı ürünlere karşı cildimizin tepki verdiği bir alerjik durumdur. Temas ekzeması olarakta adlandırılabilir. Bazı ürünlerin cildimizle teması halinde reaksiyon gösterebilir. Eğer kişi herhangi bir ürün kullanmaya başladıktan sonra saçlarda kepek meydana geldiyse sorunun temeli bu olabilir. Kontakt dermatit sorununu tetikleyen ürünler bunlar olabilir;
- Saç Şampuanı
- Saç Spreyi
- Saç Boyası
- Saç Şekillendiriciler
Saç Şampuanı
Saç yıkama sürenizi çok uzun tutuyor ve yağlanmasına izin veriyorsanız, kepek oluşmasını tetikleyebilir. Saçlarınızı seyrek yıkamak, saç derinizde yağlanmaya neden olur, saç derisindeki yağlanmalar saçta kepeği arttırabilir.
Saç Derisine Sürülen Yağlar
Saç derimize bakım amaçlı uyguladığımız yağlar, gereğinden fazla sürüldüğü halde iyi durulanmadığından, saç derisinde pullanma ve kaşıntı meydana getirir. Saç derisindeki pullanmalar kuruyarak kepek oluşumunu etkiler. Kaşınan cilt kişinin eliyle müdahale ederek daha fazla kaşımasıyla, kuruyarak pul pul dökülmesine ve kepek oluşmasına neden olur.
Yaş Kepeği
Yaş kepeği ergenlikte başlar 20 yaşına kadar devam eder. Ergenlikte zirve yapan testosteron hormonları androjen hormonları ve yağ bezlerinde aktiviteyi daha fazla uyarır. Yağ bezlerindeki fazla aktivite bütün vücudumuzda olmakla beraber, saç derisinde de daha fazla yağ oluşmasına sebep olur. Saç derisinde oluşan fazla yağ, kepek oluşmasını tetikleyebilir. Erkekler bu yaşlarda kadınlara göre saç kepeğinden daha fazla etkilenir.
Kepek Nasıl Geçer?
Kepek sorununu kozmetik ürünler ve doğal yollardan uygulanan bitkisel ürünler ile çözmek mümkündür. Kozmetik ürünler olarak kepek şampuanları kullanılır. Evde kendi imkanlarınız ile uygulayabileceğiniz birden fazla kepek sorununa çözüm için kullanılan doğal ürünler mevcuttur. Bu ürünler ile kepek nasıl geçer? sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Kepek Şampuanı
Saçtaki kepeğe en iyi gelen şeylerden birtanesi; Kepek şampuanlarıdır. Kepek şampuanları içerdikleri maddeler ile kepek oluşumunu ortadan kaldırır, saç diplerinizin ferahlamasını sağlar, saç derisindeki kaşıntıları ortadan kaldırır ve saç köklerindeki fazla kir ve yağdan temizlemesini sağlar. Kepeğe karşı şampuanları , kozmetik ürün satış yerlerinden ve eczanelerden satın alabilirsiniz. Kepek şampuanı satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenler ;
- Kullanmadan önce kullanım talimatını okumalısınız.
- Şampuan içeriğine bakarak şu malzemelerden birinin şampuanın içeriğinde yer aldığına dikkat etmelisiniz. ( Çinko pirit, Salisilik asit, Selenyum sülfit, Ketokonazol, Kömür katranı )
- Şampuanı saçınızdan durulamadan önce 5 dakika bekletmelisiniz.
- Şampuanı 1 ay deneyip, 1 ay sonunda kepek durumuna bakarak, semptomlar azaldığında daha seyrek kullanınız.
Kepeğe Ne İyi Gelir?
Kepeğe iyi gelen doğal yollardan kullanabileceğimiz yağlar ve ürünler mevcuttur. Bu yağ ve ürünler saçlarımızda oluşan kepeklenmeye yol açan sorunları çözerek saçtaki kepek nasıl geçer sorumuza yanıt olabilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, cildimize ve saçımıza birçok faydası olmakla beraber, cildimizin nemini arttırarak, kepek oluşumuna etki eden kuru cilt sorunumuzu çözerek, kepek nasıl geçer? sorumuza cevap olabilir. Ayrıca hindistan cevizi yağı saça faydaları yazımızı okuyarak, saçlarımıza diğer faydaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı, kepeğe iyi gelen çözümlerden biri olup, eski tarihden bu zamana, akne ve sedef hastalıkları için kullanılmıştır. Çay ağacı yağı, ntimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olup, saçtaki kepeği temizlemede oldukça etkilidir.
ay ağacı yağı, hassas ciltlere sahip insanlarda tahrişe neden olabilir. Bu nedenle direk cildinize temas ettirmeden önce, hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağların içine birkaç damla eklenerek uygulamak sağlığınız için daha faydalı olacaktır.
Aloe Vera
Aloe vera, cilt merhemlerine, kozmetik ürünlerine ve losyonlara eklenen bir dikensiz kaktüstür. Cilde uygulandığında yanık, sedef hastalığı ve uçuk gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Aloe veranın içeriğinde antibakteriyel ve antifungal özellikleri mevcut olup, saç derimizdeki mantar enfeksiyonlarına iyi gelerek, saçtaki kepeklenmeyi önleyebilir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, elmanın içerisinde bulunan nişasta ve asit ile sirkenin meydana gelir. Elma sirkesinin içerisinde bulunan asitler, kafa derimizdeki ölü hücrelerin dökülmesine yardımcı olur. Ayrıca elma sirkesi mantar büyümesini azaltır ve cildimizin pH seviyesini dengeleyerek saç kepeğine iyi gelir.
Omega-3’ler
Omega-3ler, cildimizde yağ üretimini, hidrasyon yönetmeye, yaraların daha hızlı iyileşmesine ve erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Omega-3 eksikliği kuru cilt ve kuru saç sebeplerine neden olmaktadır. Kuruyan saçlarımız kepek oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle Omega-3’lerden destek alarak cildinizin ve saçlarınızın kurumasını engelleyebilirsiniz.
Kepek Bulaşıcı Mı?
Hayır, kepek bulaşıcı bir saç sorunu değildir.
Kepek Saç Döker Mi?
Kepek, doğrudan saç dökülmesine sebep olmaz. Saç dökülmesine neden olacak bir rahatsızlık değildir.